7 tips om vinterkläder till förskolan

7 tips om vinterkläder till förskolan

När kylan tränger på måste vi plocka fram vinterkläderna till barnen. Här hittar du våra bästa tips på vad du ska ta med till förskolan i vintern.

Förskolan brukar ge ut en lista på vad ditt barn ska ha med sig. Temperaturskillnader och olika årstiderna gör att vi måste klä barnen på olika särskilt sätt när barnen är i förskolan, och målet är självklart att barnet ska hålla sig så varm och torr som möjligt. När nätterna blir långa och kölden sätter in, måste både fler och tjockare plagg flytta in på förskolan.

Vilka kläder behöver mitt barn på förskolan på vintern? 

 • Minst två kompletterande ombyten att ha inomhus (kom ihåg underkläder)
 • Två set med ull och/eller fleecekläder
 • Ullunderställ
 • Ullstrumpor
 • Två mössor
 • Två kragar
 • Vinteroverall, eventuellt termobyxor och vinterjacka till de äldre barnen
 • Fodrade vintersko med ull
 • Om barnet sover i vagnen: pyjamas/sovkläder och vinteråkpåse till vagnen

Kläder till senhöst:

 • Fodrade regnvantar
 • Termovantar (till måltider utomhus)
 • Regnkläder
 • Overall
 • Fodrade stövlar, exempelvis Sherrox till slaskiga dagar

Luftig overall

Det är stor skillnad på overallernas kvalité, men den dyraste overallen behöver inte nödvändigtvis vara den bästa. Varje år testas en rad med overaller och då jämförs bland annat slitage, värme, komfort och pris. Oavsett vilken overall du väljer bör den vara vattentät, ha resårband så att overallen enkelt kan träs över skorna, och den bör också ha reflex för mörka eftermiddagar. Om resåren går sönder, kan du enkelt köpa nya i många barnbutiker.

Välj en rymlig storlek så att barnet enkelt kan röra sig. Optimalt sätt borde overallens gren vara 5 cm för lång, så att barnet kan böja sig framåt och sitta utan att overallen stramar åt någonstans. Ta med barnet till butiken för att prova och fråga gärna butikexpediterna om hjälp. Vissa vattenavstötande material försämras om overallen tvättas för ofta eller torkas i torktumlaren, så det kan vara bra att veta om innan du köper en ny overall.

Kardborreband eller snören med stoppers?

Småtrollen måste självklart ha något på benen. Inomhus kan barnen använda tofflor som ger värme och ser till att barnen inte halkar. Sverige kan vara kallt under flera månader varje år med både regn, slask och snö – därför måste barnen även ha bra utomhusskor. Till dagarna som är torra innan kylan har kommit – är det bäst att använda ordentliga gympaskor eller övergångsskor. När snön sedan kommer måste barnen självklart ha vinterskor på sig. Många vinterskor har kardborreband, medan andra har andra lösningar. Vi rekommenderar kardborreband till de minsta barnen. Då kan barnet ta på sig skorna själv och du (och de som jobbar på förskolan) kan dra åt skorna så att de sitter ordentligt på foten. Äldre barn brukar klara av att skor med snören med stoppers, men det kan variera mycket på hur enkla dessa lösningarna är. Vill du att ditt barn ska vara mer självständigt i förskolan, kan det vara smart att se om barnet klarar av att ta på sig sina skor själv innan du köper skorna.

Våra tips när du köper vinterskor:

 1. Rätt storlek
  Ofta måste barnet ha en större storlek i sina vinterskor än i vanliga skor på grund av fodret i skon, därför är det viktigt att barnet provar skorna i skobutiken (skorna ska inte vara för stora). Optimalt sätt ska det vara 1,5 cm med utrymme från barnets stortå.
 2. Lätta skor
  Det är viktigt att ta hänsyn till skons vikt när du ska bestämma dig för vilka skor du ska köpa, Små barn bör inte ha för tunga skor – de ska kunna röra sig fritt och enkelt med skorna.
 3. Gore-Tex
  Gore-Tex-skor är vattentäta och kan andas, så att barnen håller sig torra och varma under dagen
 4. Höga skor
  Ha skor som går över vristerna, då blir det svårare för snön att tränga igenom och håller kvar värmen mycket bättre. Kom ihåg att alltid fästa overallen över skorna med resårbanden om barnet ska leka ute.

Trelags-principen

Om du är osäker på hur du ska klä ditt barn, kan det vara smart att tänka på trelags-principen: tre lag – inre, mellan och yttre.

Inre

Många förskolor rekommenderar att barnen har tunn ull som det innersta laget mot kroppen. Ullen håller barnen varma och tar bort fukt, till skillnad från vanlig bomull. Om barnet har eksem eller något liknande, och du inte vill använda ull – kan du använda exempelvis bambus.

Mellan

Är det isolerande lagret och bör vara i tjockare ull eller fleece. Till skillnad från det inre laget bör dessa kläder inte sitta tätt mot kroppen. En lös (men inte för stor) ull/fleece overall ger luft och är isolerande och är ett bra alternativ för mellanlaget.

Ytter

En bra overall eller termobyxor med jacka, räknas som ett bra yttre lag. Kom ihåg även ihåg att ha en vindtät mössa som skyddar öronen och ha vantar som du kan dra över overallen.

Barn som sover ute

Om du har ett litet barn som sover i vagnen när ni är ute och går, har du nog redan en varm åkpåse av dun eller liknande för riktigt kalla dagar. Tänk även på vad barnet har på sig i åkpåsen, många har exempelvis en tunn ulloverall, ullstrumpor, ullvantar och en vindtät mössa. Täck inte till vagnen med något täcke eller liknande, oavsett hur kallt det är.

Märka barnens kläder och skor

För att vara helt säker på att kläderna kommer hem igen, bör du märka alla kläder med namnlappar. Särskilt för att barnet själv ska känna igen och hitta sina kläder. Våra klisterlappar sitter superbra och ska fästas på plaggets tvättlapp men vi erbjuder även strykbara lappar som kan strykas fast på plagget.

Här kan du göra dina egna namnlappar

Våra klisterlappar passar även på skor. Så länge ytan som de fästs på är slät så sitter klisterlappen väldigt bra även på skons utsida. Det bästa är dock att sätta lappen på skons insida där det är minst slitage.

Köp begagnat eller på rea

Vinterkläder är dyrt för många, så försök att handla när det är särskilda erbjudanden eller rea. Försök hänga med när butiker erbjuder kampanjer eftersom många utgående modeller ofta är billigare under säsongbyten.

Att köpa begagnat kan också vara ett bra sätt att få tag i vinterkläder utan att det ska bli för dyrt. Föräldrar köper mycket kläder under ett års tid men barnen växer fort. Försök därför att sälja kläder som har blivit för små på exempelvis Facebook eller Blocket.se – så kan du även hitta nya kläder som du kan köpa något från någon annan. På så sätt kan du även spara pengar och lära de äldre barnen att det är viktigt att återanvända kläder.

 

Vad är ditt bästa tips till en bra vinter i förskolan?

Vilka kläder behöver mitt barn på förskolan på vintern? 

 • Minst två kompletterande ombyten att ha inomhus (kom ihåg underkläder)
 • Två set med ull och/eller fleecekläder
 • Ullunderställ
 • Ullstrumpor
 • Två mössor
 • Två kragar
 • Vinteroverall, eventuellt termobyxor och vinterjacka till de äldre barnen
 • Fodrade vintersko med ull
 • Om barnet sover i vagnen: pyjamas/sovkläder och vinteråkpåse till vagnen

Kläder till senhöst:

 • Fodrade regnvantar
 • Termovantar (till måltider utomhus)
 • Regnkläder
 • Overall
 • Fodrade stövlar, exempelvis Sherrox till slaskiga dagar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *